Proizvodni proces

Modernizacija

Radi povećanja postojećeg kapaciteta, modernizacije opreme i smanjenja gubitaka u toku procesa proizvodnje, BAHUS doo je početkom 2012. godine investirao u novu opremu za proizvodnju OBP-a (punjač i premiks) proizvođača KHS. Naredne, 2013. godine proces modernizacije se nastavlja. Kupljena je nova mašina za etiketiranje proizvođača KRONES kapaciteta 18.000 boca/h, unapređena je eksploatacije vode iz bunara kapaciteta 15 litara u sekundi, promenjen je paster uređaj kapaciteta 20.000 litara/h. Takođe, firma BAHUS je investirala u uređaj Antun Par za automatsku kontrolu suve materije i ugljen-dioksida gotovog proizvoda kako bi finalni proizvod bio konstantnog kvaliteta.     

 

Na eks voda iz sopstvenog bunara dubine 165 metara

                   Voda iz sopstvenog bunara

Kvalitet vode bitno utiče na kvalitet svakog napitka, a sa vodom i počinje proces njihove proizvodnje. Za proizvodnju osvežavajućih bezalkoholnih pića koji su deo brenda NA EKS, kompanija BAHUS koristi vodu iz sopstvenog bunara dubokog 165 metara. Proveru ispravnosti ove vode redovno obavlja Zavod za zaštitu zdravlja iz Ćuprije, kao i Institut za zaštitu zdravlja „Batut“. Pre nego što će biti upotrebljena u proizvodnji naših pića, voda iz bunara prolazi kroz filtere koji je dodatno prečišćavaju.                                                                                                                            

Na eks proizvodnja priprema sirupa
 
 
 

                               Pripremanje sirupa

Šećerni rastvor skladišti se u tankove. Zavisno od vrste napitka, ovde se dodaje baza, arome, emuzija, vitamini i ostali sastojci. Na ovaj način dobija se sirup koji mešanjem sa vodom u odgovarajućoj proporciji daje gotov proizvod.


                                          Premiks

Sirup i voda mešaju se u mašini čiji je proizvođač KHS iz Nemačke, a koja se naziva Premiks. Ova potpuno automatizvana mašina u mogućnosti je da proizvede 20.000 litara/h. Ukoliko se proizvodi gazirani napitak, u mašini se aktivira uređaj ANTU PAR koji je njen sastavni deo, a čija je namena da automatski kontroliše nivo ugljen-dioksida (CO2) u proizvodima. Negazirani napici iz Premiksa pre slanja u mašinu za punjenje, moraju proći kroz proces pasterizacije u posebnoj, paster mašini.

 
 
Na eks prozivodnja pravljenje ambalaze

                   Pravljenje PET ambalaže               

U toku procesa pravljenja napitka, u fabrici Bahus paralelno se odvija i proces pravljenja PET ambalaže. Mašine SIPA i SIAPI italijanske proizvodnje kapaciteta su 7500 boca/h za PET ambalaže od 2l kao i 10800 boca/h za PET ambalaže od 0,5l.

 

 

 

Proizvodnja PET ambalaze bahus na eks

                                                       Ispiranje PET ambalaže

Ovako napravljena ambalaža prolazi kroz proces ispiranja koji se vrši dezinfekcionim sredstvom. Zatvarači za ambalažu ispiraju se rastvorom vodnik peroksida.
Gotov OBP i PET ambalaža transportuju se ka mašini za punjenje.

                                                                     

Najsavremenija mašina za punjenje

Mašina za punjenje koju kompanija BAHUS poseduje predstavlja najsavremeniji model nemačke kompanije KHS koja je svetski lider u proizvodnji mašina u ovoj oblasti Kapaciteti ove mašine su 20.000l/h.

proizvodnja na eks bahus paracinna eks bahus paracin

Poseduje automatsku kontrolu doziranja tečnosti u bocu kako za mirna (negazirana) OBP, tako i za gazirana OBP.

 

etikete na eks bahus

                           Etiketiranje

Zatvorene boce koje izlaze iz Punjača automatski se šalju na etiketiranje. Mašina koja izvršava ovu fazu proizvodnje takođe potiče od nemačkog proizvođača KRONES i u nju je investirano 2013. godine. Njen kapacitet je 18 000 boca/h. Pored osnovnih karakteristika, poseduje i  tehnologiju CHECK MAT koja snima svaku pojedinačnu bocu kako bi odstranila one sa nepravilnom etiketom. 

na eks bahus paracin

                               

      Pakovanje

Gotov proizvod šalje se ka mašini za pakovanje odakle se dalje prosleđuje ka distributivnim centrima širom Srbije.