Limunada gazirana Na eks 2l

Limun i gazirana bezalkoholna pića su neraskidivo povezani. Istorija beleži da se još u prvoj polovini 19. veka pio gazirani napitak sa aromom ovog južnog voća. I nema sumnje da taj spoj nekako deluje sasvim prirodno i logično. Gazirani napitak, koji je nenadmašan kada je u pitanju osveženje, u kombinaciji sa limunom, koji je takođe odličan po tom pitanju.


Od gazirane vode do gaziranog pića sa ukusom limuna

Već su na kraju 18. veka hemičari počeli da pokušavaju, ali i da uspevaju u tome da naprave gaziranu od obične vode. Iz decenije u deceniju ovaj je postupak bivo sve brži i sve bolji, jer su osmišljeni novi aparati za to. To je omogućilo i onima koji nisu naučnici da počnu sa ekperimentisanjem. U svet gaziranih pića su ušli i apotekari i ugostitelji. Soda voda, ta voda sa dodatkom ugljen-dioksida u boci pod pritiskom postala je pravi hit. Njena proizvodnja od nauke postaje zanat, što je čini pristupačnom i običnom čoveku. I tako smo od obične vode dobili gaziranu, a onda od „obične gazirane“ nastaju gazirana pića sa ukusima.

Interesantno je da se gazirana voda sa dodatkom kinina najpre koristila za lečenje malarije. Tom napitku je posle nekog vremena dodat limun, pa je nastao čuveni ukus gaziranog gorkog pića sa aromom limuna.

Međutim, taj se gorki ukus ne dopada svima i zato Na eks ima i osvežavajuće bezalkoholno gazirano piće sa ukusom limuna, koje nema kinin. Nešto poput gazirane limunade – prava kombinacija za dobro osveženje.