Kokta Na eks 0,5l

Negde pedesetih godina 20. veka porodica bezalkoholnih gaziranih osvežavajućih pića postala je bogatija za koktu. Reč je o potpuno novom i drugačijem ukusu, koji je vrlo brzo stekao simpatije mnogih sladokusaca na ovom prostoru.


Prva kokta napravljena je mešavinom nekoliko vrsta biljaka, a karakterističan ukus dao joj je plod šipurka. Iako je naizgled slična coli, kokta je zapravo sasvim drugačija po ukusu. Sem boje i činjenice da takođe pripada kategoriji osvežavajućih gaziranih bezalkoholnih napitaka, kokta nema drugih dodirnih tačaka sa colom. Karakterističan ukus i karakteristična aroma plod su posebne recepture. Karamelizovani šećer, takođe jedan od sastojaka prve kokte, dao je svoj osobeni šmek ovom napiku.


Zašto smo zavoleli koktu

Malo blaže gazirana i bez kofeina u sebi, kokta je stekla naklonost onih „mirnijih“ karaktera, koji vole umerenost u svemu, pa i u ukusu gaziranog pića. Na ovom prostoru kokta je stakla veliku popularnost i dugo je odolevala naletima svetski poznatih brendova, čak i onda kada su mnogi napici koji su se ovde pili predali svoje bitke.


Na eks kokta se pravi od vode iz našeg bunara dobokog više od 160 metara. Kvalitetnoj vodi dodaju se prave boje i arome, uz odgovarajuću količinu šećera i limunske kiseline. Cilj kompanije Bahus je da u narednom periodu za proizvodnju gaziranih pića počne da koristi samo prirodne boje.