Klaker Na eks 2l

Klaker je danas sve teže naći. Nekada je bio veoma popularno piće na prostoru čitavog Balkana i bio je jedan od naboljih saveznika u borbi protiv jakih letnjih vrućina. Ovo gazirano osvežavajuće piće može da bude crvene, lila ili žućkaste boje, a najčešće ima ukus, odnosno aromu, kruške, premda može da ima i ukus nekog drugog voća.


Popiti klaker na eks bilo je uobičajeno za vreme jake žege, a pre nego što su tržište preplavili gazirani napici poznatih svetskih proizvođača.


Ko je i kako pravio klaker ?

Klaker se pravio u sodadžijskoj radnji, ili sodari. Sodadžija, zanatlija koji je pravio i popularnu soda-vodu, pravio je i ovo popularno i dostupno osvežavajuće piće. Klaker se mogao kupiti i u poslastičari, a jedino je važno bilo da bude dobro ohlađen. Zato je, pored ostalog, mnogima na klaker asocijacija i vangla sa ledom, što je bio uobičajni način hlađenja ovog napitka.


Dakle, sodadžija je klaker pravio u svojoj radnji i po svojoj recepturi. Suština je vrlo prosta, ali je „caka“ u detaljima i veštini. Naime, klaker se pravi od šećernog sirupa, koji sadrži aromu kruške ili kakvog drugog voća i odgovarajuću boju. Posle toga se taj sirup meša sa soda-vodom i dobija se klaker.


Duh starih vremena

Sa željom da oživi duh starih vremena, kompanija Bahus je u okviru svog brenda Na eks počela i proizvodnju klakera. Ovo piće je danas vrlo teško naći u onom obliku koji je nekada bio popularan, a razlog za to vrlo prost – nema više sodadžija, pa nema ni soda-vode i klakera. Još se ponegde može naići na sodaru, ali vrlo retko. Na eks klaker je tu da podseti na stari ukus, ali i da osveži. Baš kao nekad.


Na eks klaker je gazirano bezalkoholno osvežavajuće piće, proizvedeno po posebnoj recepturi, a boca od 2 litra je prava mera da se društvo osveži, podseti starih dana i anegdota i to prenese novim generacijama.