Kabeza Na eks 0,5l

Kabezu neki nisu probali decenijama, ali i dalje vrlo dobro pamte njen ukus. Kabeza je bila jedna od kraljica osveženja, uz klaker, limunadu i bozu. Mogla se popiti u sodadžijskim radnjama, takozvanim sodarama, gde se i pravila, ali ste je mogli kupiti i u poslastičari, da njome zalijete dobar slatkiš i učinite ugođaj potpunim. Na kraju, ali ne i najmanje važno, kabeza je bila specijalno piće na vašarima. Ovo gazirano slatko piće je na našem prostoru bilo vrlo popularno, jer je, kada je dobro ohlađeno, izuzetno sredstvo za osveženje tokom vrelih letnjih dana.


Baš kao i klaker, kabeza se pravila od soda-vode i šećeronog sirupa. Gazirana voda daje penušavost i poboljšava osvežavajuću moć, a šećerni sirup daje karakterističan ukus, miris i boju koji se ne zaboravljaju tako lako.


Šta znači kabeza

Na turskom jeziku reč kabeza znači sok. Dakle, bez nekih preteranih komplikacija i bez nepotrebne pompeznosti – sok. Takva je istorija kabeze: bila je kraljica, a onda je zbog svoje skromnosti umalo nestala pod najezdom novih ukusa.
Ali Na eks je odlučio da kabezu vrati tamo gde joj je mesto, među odabrana gazirana osvežavajuća pića, da u njenom ukusu stariji ponovo mogu da uživaju, a da mladi probaju ukus prošlosti.