Cola Na eks 0,5l

Cola je jedna od najupotrebljavanijih reči na svetu i nema sumnje da su zaista malobrojni oni koji ne znaju ništa o ovom piću. Popularnost cole je tolika da ona ima čak i svoju poznatu istoriju. Dok se za većinu ostalih pića ne može utvrditi ko ih je i kada izumeo, za colu se zna čak i tačna godina nastanka, kao i izumitelj izvorne verzije, premda se o njenom razvoju pripovedaju različite priče.


Godine 1886. apotekar Džon Pemberton je tragao za napitkom koji će ublažavati bolove, pre svega glavobolju. Radeći u svojoj apoteci Pemberton je uvideo da bi mu takav proizvod dobro došao, to jest da je potražnja velika. Mešajući i kombinujući razne sastojke, on je došao do, u tom trenutku, novog i bezimenog pića, koje je u sebi sadržalo biljke koku i kolu. Tek nekoliko godina kasnije napitak je dobio ime, koje je zapravo sačinjeno od imena dveju biljaka. Ovaj naziv je coli dodelio jedan Pembertonov saradnik.


Težak početak

U tim godinama ništa nije slutilo da će cola postati najpopularnije piće na svetu. Pemberton je uspevao da ponekome proda čašu cole, koja se tada nije prodavala u bocama i još uvek čak nije bila ni gazirana. Ali sve je to išlo čak i ispod očekivanja ovog apotekara. Tačno je da su neki od mušterija iz apoteke potvrdili da im je glavobolja bila ublažena posle konzumiranja cole, što se pripisuje uticaju pomenutih biljaka.


Koka je kasnije izbačena iz recepture, a kola, koja sadrži dosta kofeina u sebi, koristi se i danas.


Uz pomoć saradnika, ali i sponzora, Pemberton je uspeo da malo popularizuje piće. Iz decenije u deceniju piće je postajalo sve omiljenije, sve bolje, dok nije potpuno osvojilo svet. Danas se cola više ne pravi u apotekama, ali se pravi u svim delovima sveta. Kada pomislimo na gazirano piće, gotovo uvek ćemo najpre pomisliti na colu.