Bitter lemon Na eks 2l

Biter lemon je osvežavajuće gazirano bezalkoholno piće poznato u čitavom svetu. Njegov blago gorki ukus i aroma limuna su ono što ovo piće čini prepoznatljivim, ali i omiljenim velikom broju ljudi. Kao idealno osveženje, Na eks takođe nudi svoj biter lemon svima koji vole ovu verovatno i najčuveniju mešavinu gorkog i slatkog.


Šta je biter lemon?

Ne zna se sa pouzdanošću kada je tačno nastao biter lemon i ko je osmislio prvi recept za njega. Međutim, poznato je da se ovakav napitak pio i u drugoj polovini 19. veka. Punu popularnost stekao je krajem pedesetih godina 20. veka, kada je postao omiljen u Americi, a onda i u svim drugim krajevima sveta.


Biter lemon, gazirano bezalkoholno osvežavajuće piće, svoj karakterističan ukus dobija zahvaljujući sastojcima kao što su kinin i limun. Za pojačan ukus limuna u biter lemon može da se doda i kora ovog južnog voća. Ali za poznatu dozu gorčine koja i daje pravi „šmek“ ovom piću zaslužan je kinin.


Čiji je biter lemon naslednik?

Pre nego što je biter lemon došao na scenu, u Americi je popularno piće bio tonik. Reč je, takođe, o osvežavajućem bezalkoholnom piću, gaziranom, podrazumeva se. Ovaj je napitak takođe imao gorak ukus, jer je u sebi sadržao pomenuti kinin, ali i kofein. Kako bi se ovo piće usavršilo, neko je ekperimentišući odlučio da doda sok od limuna, a kasnije i koru limuna. Tako je, po svemu sudeći, nastao biter lemon. Za regulaciju gorčine i kiselosti služi šećer.


Zašto je biter lemon gorak?

Kinin, to je sastojak koji je omogućio da biter lemon i tonik dobiju svoj gorki šmek. Međutim kinin u istoriji čovečanstva ima jednu mnogo značajniju ulogu. Naime, prah dobijen iz kore biljke kininovac se vekovima koristio kao lek protiv malarije. Ova biljka, čije stablo može da dostigne visinu od 20 metara, raste u podnožju Anda, premda se danas uzgaja i na drugim mestima i koristi se u farmaceutskoj, ali i u prehrambenoj industriji. Dakle, biter lemon u sebi ne samo da sadrži ovaj cenjeni sastojak, već upravo njemu i duguje svoju čuvenu gorčinu.


Ništa bez limuna

Da se neko nije dosetio da tonik unapredu dodavanjem limuna, mi možda ni do danas ne bismo znali za biter lemon. O limunu se već mnogo zna i gotova da nema onoga ko još od malih nogu nije naučio da je ova kisela voćka itekako zdrava i puna vitamina C. U kombinaciji sa kininom, limun je dao čuveni napitak koji danas zovemo biter lemon i u toplim danima ga neretko pijemo na eks.

 

Biter lemon je jedno od 10 gaziranih bezalkoholnih osvežavajućih pića koje poznati brend Na eks ima u svojoj lepezi proizvoda. Gazirana bezalkoholna pića se proizvode od vode, šećera, limunske kiseline, arome, emulzija i boje.