Bitter lemon Na eks 0,5l

Ukus biter lemona je prosto nemoguće pomešati sa bilo kojim drugim ukusom. Slatka, a istovremeno gorka nota koju biter lemonu daju njegovi sastojci je vrlo brzo stekla veliki broj ljubitelja širom sveta. Prema nekim navodima, gazirani bezalkoholni napitak, blago gorak i sa ukusom limuna u Sjedinjenim Američkim Državama se pio već sredinom 19. veka. Za razliku od nekih drugih gaziranih pića, biter lemon ni jedan pojedinac nije patentirao, tako da danas ne znamo kome treba da budemo zahvalni na ovom divnom ukusu.


Od čega se pravi biter lemon i zašto je gorak

Prethodnik biter lemona bio je tonik. Naime, gorko gazirano osvežavajuće piće nije služilo samo za osveženje. Zbog toga što je u sebi sadržalo kinin dobijen od biljke kininovac, ovaj se napitak primenjivao u lečenju malarije. Prah korena kininovca, drveta iz Južne Amerike, Španci su počeli da koriste za lečenje ove bolesti čim su od južnoameričkih starosedelaca saznali za njegovu moć.


Jasno je kako je evolucija poznatog osvežavajućeg pića dalje tekla. Od gorke vode nastao je tonik onda kada je čovek počeo da pravi soda vodu. Na sve to neko se dosetio da stavi i limun – tako je nastao biter lemon. Za bolji ukus, ispostavilo se, dobra je i kora limuna, koja takođe daje određenu dozu gorčine.


Biter lemon je našao pravi balans između slatkog i gorkog, u čemu leži sva njegova draž. Gorčina se može regulisati šećerom.


Tako je nastalo ovo vrhunsko osvežavajuće piće, koje posebnu draž dobija kada se popije hladno, a što da ne i na eks.